Experto.se

Varmluftsfritös – Bäst i test

Kan man fritera mat utan olja? Ja, med en varmluftsfritös är det möjligt! I detta bäst i test har vi samlat 10 modeller från den svenska marknaden som fått toppbetyg enligt er konsumenter. Vi delar även med oss av bra egenskaper att leta efter, så att du kan hitta den bästa varmluftsfritösen för dig. För att ge dig en tydlig bild av alternativen har vi bedömt funktionalitet, användarvänlighet, pris och prestanda.

Bra egenskaper

Alla alternativ har olika egenskaper, men kanske behöver du inte alla? Se här vad som kan vara bra för just dig att leta efter i en varmluftsfritös

  • Stor kapacitet: För dig som har en stor familj eller vill laga större mängder åt gången.
  • Förinställda program: Gör det enkelt att laga olika typer av mat.
  • Automatisk avstämning och timer: Låter dig säkert fritera utan att behöva övervaka.
  • Justerbar temperatur: Ger dig kontroll över tillagningsprocessen av olika råvaror.
  • Enkel rengöring: Non-stick-beläggning och diskmaskinssäkra delar underlättar rengöringen.
  • Stilren design: För dig som inte har plats för ännu en maskin att gömma undan i köksskåpen… 

Test av varmluftsfritöser

Ta reda på mer om dessa smarta kaminer med vacker eldslåga utan rök eller sot och inte kräver skorsten eller installation. I vår topplista presenterar vi de bästa etanolkaminerna på marknaden baserat på tester, kundrecensioner och utseendet. 

1. Cosori Dual Blaze CAF-P583S-KEUR

Pris: från 2 262 kr till 4 749 kr

Kapacitet & effekt: 6,4 L & 1 700 W

Funktioner: Maxtemperatur på 205 °C, 12 förinställda program, dubbla värmeelement, tillhörande app, avtagbar non-stick-korg som kan diskas i diskmaskin

Sammanfattning: Här får du en kraftfull och användarvänlig fritös med kapacitet för 3–6 personer, många smarta funktioner och tillhörande app för säkrare matlagning. Den garanterar perfekt resultat med 360 ThermoIQ-teknologi och dubbla värmeelement. Du rengöra enkelt delarna i diskmaskin.  

2. Ninja Foodi FlexDrawer AF500EU

Pris: från 2 890 kr till 4 481 kr

Kapacitet & effekt: 10,4 L & 2 470 W

Funktioner: Maxtemperatur på 205 °C, dubbla oberoende korgar, 7 förinställda program, timer, diskmaskinsäkra delar.

Sammanfattning: Gedigen och kraftfull maskin med två oberoende korgar för att laga olika typer av mat samtidigt. Utrustade med Sync & Match; låter helt enkelt maten i de olika korgarna synkronisera och avslutar tillagningen samtidigt. Den justerbara temperaturen och timern ger dig full kontroll över tillagningsprocessen, och du rengör de diskmaskinsäkra delarna enkelt.

3. Kyvol Premium Smart Epichef AF600

Pris: från 1 599 kr

Kapacitet & effekt: 5,7 L & 1 350 W

Funktioner: Maxtemperatur på 200 °C, tillhörande app, 12 förinställda program, timer, diskmaskinsäkra delar.

Sammanfattning: Smart airfryer med tillhörande app som låter dig styra matlagningen på distans med förinställda program och timer. Kapaciteten är perfekt för att laga mat till en mindre familj eller för parhushåll. Den justerbara temperaturen och timern ger dig full kontroll över tillagningsprocessen. Diskmaskinssäkra delar gör rengöringen enkel.

4. TriStar FR-6964

Pris: från 1 018 kr till 2 599 kr

Kapacitet & effekt: 10 L & 1 800 W

Funktioner: Maxtemperatur på 200 °C, glaslucka, överhettningsskydd, timer, diskmaskinsäkra delar.

Sammanfattning: En varmluftsfritös med förinställda program och en kapacitet som passar för matlagning till hela familjen. Ha full kontroll över tillagningsprocessen med den justerbara temperaturen, timern och med ljudsignalen som talar om när maten är klar. Den är dessutom utrustad med glaslucka och överhettningsskydd för säkrare matlagning.

5. Breville VDF127

Pris: från 1 390 kr till 3 199 kr

Kapacitet & effekt: 6,4 L & 2 000 W

Funktioner: Maxtemperatur på 200 °C, cool touch-handtag, 4 förinställda program, timer, diskmaskinsäkra delar.

Sammanfattning: En airfryer för hushållet eller paret som lagar i mindre mängder. Ha kontroll över matlagningen med justerbar temperatur, timer och förinställda program. Den är enkel att rengöra och har ett handtag som gör det säker att ta ut maten utan risk för att bränna sig.

6. Ninja AG651

Pris:  från 3 548 kr till 5 449 kr

Kapacitet & effekt: 3,8 L & 2 460 W

Funktioner: Maxtemperatur på 260 °C, grillfunktion, 7 förinställda program, timer, diskmaskinsäkra delar.

Sammanfattning: En perfekt maskin för att laga mat till en mindre familj eller för par. Den smidiga modellen ger dig en mångsidighet då den inte bara fungerar som fritös; tack vare sin högs maxtemperatur kan du även grilla, baka eller värm upp din mat på nytt med hjälp av förinställda program. 

7. Cosori Premium CS158-AF-RXB

Pris:  från 1 690 kr till 3 139 kr

Kapacitet & effekt: 5,5 L & 1 700 W

Funktioner: Maxtemperatur på 205 °C, tillhörande app, förvärmning- & shake-funktion, 11 förinställda program, timer, diskmaskinsäkra delar.

Sammanfattning: En smart varmluftsfritös som inte bara har en tillhörande app för enklare användning utan som även låter dig styra den med rösten via Alexa och Google Assistant. Enkel att använda för alla i hushållet med förinställda program, justerbara temperatur, timer och pekskärm. Dessutom med shake-funktion som automatiskt skakar om korgen under tillagning. Alla delar har en non-stick-beläggning och går att diska i diskmaskin.

8. Instant Vortex 9-quart Air Fryer

Pris:  från 2 344 kr till 3 484 kr

Kapacitet & effekt: 8,5 L & 1 700 W

Funktioner: Maxtemperatur på 230 °C, dubbla korgar, 8 förinställda program, timer, diskmaskinsäkra delar.

Sammanfattning: En multifunktionell maskin med dubbla korgar och stor kapacitet som gör matlagningen för hela familjen enkel. Tillaga olika rätter i varje korg och synkronisera tillagningstiden så att det blir klart samtidigt, eller använd enbart ena korgen. Utnyttja de förinställda programmen, den justerbara temperaturen, timern och pekskärmen för att ha koll på hela tillagningsprocessen.

9. Princess 182080

Pris: från 1 499 kr till 3 319 kr

Kapacitet & effekt: 6,5 L & 1 700 W

Funktioner: Maxtemperatur på 200 °C, ångfunktion, 8 förinställda program, timer, diskmaskinsäkra delar.

Sammanfattning: Laga mat på ett säkert sätt till hela familjen, tack vare den stora kapaciteten och den automatiska avstängningen. Med sin timer på upp till 90 minuter har du större kontroll över matlagningen. Här får du dessutom en mångsidig varmluftsfritös med inbyggd ångfunktion för ännu fler tillagningsmöjligheter. 

10. Haws AFRY20200

Pris: från 999 kr till 1 790 kr

Kapacitet & effekt: 5,5 L & 1 400 W

Funktioner: Maxtemperatur på 200 °C, 7 förinställda program, timer, förvärmningsfunktion, diskmaskinsäkra delar.

Sammanfattning: En något mindre och smidigare fritös som ger det lilla hushållet vad som förväntas. Med de förinställda programmen, möjlighet att sätta timer för matlagningstiden samt förvärmningsfunktion har du större frihet i matlagningen. Här finns möjlighet att köpa till fler delar för att utöka användningsområdet.

FAQ

Det finns en del frågor som brukar uppstå när det kommer till att köpa en airfryer och här får du svar på de vanligaste.

Hur fungerar en varmluftsfritös?

En varmluftsfritös cirkulerar varm luft runt maten, vilket gör att den blir krispig på utsidan och mjuk på insidan. Du behöver ingen, eller minimalt med, matolja under tillagningstiden. Många maskiner kommer med förinställda program som gör det enkelt för dig att tillaga din mat till perfektion. Det finns även många guider att ta del av som lär dig vad som fungerar, och vad du bör undvika, att tillaga i din varmluftsfritös.

Är varmluftsfritös och airfryer samma sak?

Ja, det är den svenska översättningen på airfryer. I denna typ av fritös använder du minimalt med olja istället för att sänka ner maten helt som du gör vid traditionell fritering. 

Kan den ersätta en ugn?

Den kan inte helt ersätta en ugn, men den kan användas för att laga många typer av mat som vanligtvis tillagas i ugnen. Luften cirkulerar här mycket snabbare vilket ger en kortare tillagningstid och ett krispigare resultat. Dessutom är de ofta mer energieffektiva än traditionella ugnar.

Hur rengör jag den?

De flesta har diskmaskinssäkra delar, vilket gör det enkelt att rengöra. Ta del av fler tips på hur du bäst rengör din varmluftsfritös här. 

Lagar den nyttig mat?

Tillagning i denna typ av fritös kan vara ett nyttigare alternativ till traditionell fritering, eftersom den inte kräver olja. Men det är mer än själva tillagningen som spelar in, så som val av råvaror och övriga tillbehör. Det finns flera receptböcker som kommer med energiberäknade recept för dig som vill ha full kontroll över ditt intag.