Experto.se

Så rengör du en airfryer

En airfryer, eller varmluftsfritös, har gett oss helt nya förutsättningar till hur vi tillagar mat. Vi kan nu få ett krispigt resultat, utan att använda överdrivet med fett, och sparar både tid och energi. Det har snabbt blivit en kär ägodel hos innehavarna och används ofta – i vissa hushåll varje dag. Det är då avgörande att underhålla maskinen med regelbunden rengöring för att den ska fungera optimalt och hålla länge. Efter varje användning bör du se till att den blir ren från matrester, diska de uttagbara delarna och torka av utsidan md en fuktig trasa. Några gånger per år bör du även göra en grundlig rengöring. 

Hur ofta ska den rengöras?

För att din maskin ska hålla så länge som möjligt är det allra bäst att rengöra den efter varje användning. Om du använder den mer sällan, räcker det att rengöra den en eller två gånger i månaden. En ordentlig genomgång av varmluftsfritösen bör göras några gånger per år, beroende på hur ofta den användas. 

Steg-för-steg-guide för hur man rengör en airfryer:

 1. Koppla först ur kontakten och låt maskinen svalna helt.
 2. Ta ut korgen och diska den i varmt vatten med diskmedel och diskborste, eller tvätta den i diskmaskin om det är möjligt. Låt den gärna stå en stund i varmt vatten med diskmedel för att lösa upp matresterna. 
 3. Torka korgen noggrant med en handduk.
 4. Ta bort fettbehållaren och töm den. Diska den i varmt vatten med diskmedel och torka torr med en handduk.
 5. Torka insidan av varmluftsfritösen med en fuktig trasa eller tvättsvamp. Undvik att använda något medel, men om det verkligen behövs så använd ett milt rengöringsmedel. 
 6. Torka även utsidan med en fuktig trasa och låt hela maskinen torka. 
 7. Sätt tillbaka alla delar och njut återigen av en ren airfryer.

Rengör värmeelementet

 1. Dra ut stickkontakten och låt maskinen svalna helt. 
 2. Ta ut korgen samt fettbehållaren. Ställ airfryern upp-och-ner om värmeelementet sitter i maskinens topp för att enklare komma åt. 
 3. Diska försiktigt mellan och runt elementet med hjälp av en mjuk borste och varm vatten med lite diskmedel. Tips! En tandborste kan vara smidig att använda för att komma åt överallt. Använd inte en hård borste eller en borste i stål då detta kan skada värmeelementet.
 4. Torka bort de sista resterna från diskmedlet och matrester med en trasa. 
 5. Vänd tillbaka maskinen i upprätt läge och sätt tillbaka alla delar. Sätt på den på 200 i några minuter. Efter denna upphettning bör matrester som inte lossnat innan nu vara enklare att ta bort. Låt maskinen först svalna igen innan du tar bort dem.