Alla testBlogg

Krispigt bacon i varmluftsfritös

Det här är det ultimata sättet att göra krispigt bacon: i varmluftsfritös – perfekt resultat varje gång.

Tidsåtgång

25 min

Aktiv tid

15 min

Förberedelse

5 min

Tid för stegen

10 min

Portioner

1

Ingredienser

  • 1 paket bacon, valfri tjocklek
Näringsinformation
kalorier173 kcal
protein4,8 g
kolhydrater0,2 g
fiber0 g
fett17 g
varav mättat fett6 g
socker0 g
kolesterol26 mg

Så gör du

Förberedelse

Förvärm luftfritösen till 200 °C.

Placera baconet

Lägg baconet i botten av lufritösens korg i ett enda lager. Skivorna kan överlappa något, men helst inte mer än 1 cm. Har du en mindre varmluftsfritös så är det möjligt att du inte får plats med ett helt paket. Fyll fritösen helt enkelt med det antal baconskivor som du får plats med på ett enda lager.

Fritera med luft

Fritera på 200 °C i cirka 14-18 minuter, lite beroende på hur tjockt baconet är. 15 minuter borde vara perfekt för vanlig tjocklek som du får på baconet i de flesta baconpaket från din livsmedelsbutik.

Vänd på baconet

Vänd på baconet halvvägs igenom. Var försiktigt så att baconet inte går sönder när du vänder på det. Använd en mindre tång eller ett par gafflar.

Låt kyla och dränera

När baconet är gyllene och krispigt så lägger du det på en dubbelvikt pappershanduk för att dränera fettet. Om du vill så kan du försiktigt badda de friterade baocnskivorna med papper.

Videos

Enkel instruktionsvideo

Recipes From A Pantry visar hur enkelt det är att laga bacon i varmluftsfritös.

10 fakta om bacon

Anor från 1500 f.Kr.

Kineserna var de första som lagade saltad fläsksida för över 3000 år sedan. Detta gör bacon till världens äldsta bearbetade köttprodukt.

Ordets ursprung

Ordet bacon kommer från den germanska roten -bak och syftar till svinens baksida som bacon kommer ifrån. Ordet tros ursprungligen varit bakko, som sedan blev bacco på franska och till slut runt 12-talet bacoun på engelska.

Petaso

För romarna bestod rätten bacon av kokad och saltad grisaxel med fikon, som sedan grillades och kryddades med en pepprig sås. Romarna kallade denna rätt för petaso.

Första baconfabriken

Bacon tillverkades från början av lokala bönder och slaktare. Men på 1800-talet öppnade en man vid namn John Harris den första riktiga baconförädlingsanläggningen. John hade utvecklat en speciell saltlösning för att rimma fläsket. Saltlösningen kallade han för Wiltshire Cure och den används faktiskt än idag.

Bacon användes under andra världskriget

Under andra världskriget uppmanade den amerikanska regeringen medborgarna att donera sitt överskott av baconfett till armén. En helt kommitté skapades till och med för detta ändamål: American Fat Salvage Committee. Fettet användes för att göra glycerin som i sin tur användes för att göra bomber.

Amerika älskar bacon

Du kanske redan visste, eller anade att amerikaner är storkunsumenter av bacon. Men visste du att en medelamerikan äter i snitt hela 8,1 kg bacon varje år?

Church of Bacon

Amerikanarna älskar bacon så mycket att det finns en kyrka som är dedikerat till det: United Church of Bacon. Kyrkan välkomnar alla baconälskare, inte endast de troende, och har till och med blivit en sorts samlingspunkt för ateister. Baconets kyrka har idag ca 13 000 medlemmar och ägnar sig främst åt välgörenhet. De har även sina egna budord: 8 Bacon Commandments med vår favorit - Praise Bacon!

Bacondagen

Internationella bacondagen inträffar den första måndagen i september varje år och grundades av studenter i Colorado 2004. I USA nöjer man sig självklart inte med bara 1 bacondag, så där har man inrättat en nationell bacondag - den 30e december.

Baconprylar

Partykungen är en av de svenska butiker som säljer baconprylar. De har 100-tals bacon relaterade prylar, masker och annat baconskoj i sitt lager. Våra favoriter är denna bacon-julgranskula och denna bakontejp.

Baconsmaker

Bacon är en av världens populäraste smaksättare, främst i maträtter och snacks. Chipstillverkaren Pringles har genom åren släppt inte mindre än 28 olika baconrelaterade smaker på sina chips.

Varning om bacon

Mättat fett

Bacon innehåller stora mängder mättat fett och bör inte konsumeras i större mängder.

Källor

1. Air Fryer Bacon, Tammy Ritterskamp

Relaterade inlägg

Sötpotatispuffar
Sötpotatis-puffar i varmluftsfritös

Sötpotatispuffar är ett gott snacks eller aptitretande förrätt och passar perfekt till

Recept
Läs mer
Friterad avokado
Avokado Fries

Goda och hälsosamma pommes frites gjorda på avokadobitar.

Recept
Läs mer
Att rengöra en Airfryer
Så rengör du en Airfryer

Följ dessa steg för att rengöra din airfryer korrekt.

Varmluftsfritös
Varmluftsfritös

Friterad mat kan vara nästan oemotståndligt läckert och gott.

Bäst-i-test
Läs mer

Uppdateringar

Publicerades: 2019-04-13 13:18:38

Uppdaterades senast: 2019-04-28 12:20:45

Priser uppdaterades senast: 2019-04-13 13:18:38

Sammanlagt betyg

4.75 av 5

Antal recensioner

4

3
1
0
0
0

Skriv en recension

Betyg:

Ditt namn: (valfritt)

Titel för recensionen: (valfritt)

Recension:

Lämna en kommentar