Experto.se

Sötpotatis i airfryer

Om du vill laga något riktigt gott i din varmluftsfritös så är sötpotatispuffar det perfekta tilltugget med sitt krispiga yttre och mjuka kärna. Vi rekommenderar att du sprayar puffarna lätt med kokosolja före tillagning för att säkerställa att du får önskat resultat och en jämn tillagning. Servera puffarna rykande heta, omedelbart efter de är färdiga, och gärna till en kall öl.

Innan tillagning:

Det finns några saker som är bra att tänka på innan du ska tillaga din sötpotatis i airfryern.

Förvärmning

Genom förvärmning minskar du inte bara tillagningstiden – du får även en jämnare tillagning. Se till att du har uppnått rätt temperatur för att få till den krispiga ytan med den mjuka insidan. 

Jämn tillagning

Alla varmluftsfritöser ser inte likadana ut och kan ha olika kapacitet. Tänk på att inte överbelasta insatskorgen då detta kan påverka tillagningen och ge dig ett mindre jämnt slutresultat. 

Sötpotatispuffar

Antal: 4 portioner
Förberedelser: 20 minuter
Tillagning: 15 minuter 

Ingredienser

2 sötpotatisar skalade
1 msk potatismjöl
1 tsk kokosolja, spray
2 vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja, torkad
Salt

Gör så här

  1. Koka sötpotatisen hel under 15 minuter. Sötpotatisen ska ha mjuknat, men fortfarande vara något fast. Låt sötpotatisen kallna på en tallrik.
  2. Riv den grovt. Blanda med potatismjöl, riven vitlök, gurkmeja och salt. Forma blandningen till cirka 24 små puffar.
  3. Spraya korgen i airfryern lätt med kokosolja. Har du inte spray, så kan du smörja in den försiktigt. Placera cirka hälften av puffarna i korgen (max 1 lager) och spraya med kokosoljan.
  4. Tillaga i cirka 12–14 minuter på 210 °C tills puffarna är gyllene. Vänd på dem efter halva tiden. Upprepa processen med de resterande puffarna.
  5. Salta och servera sedan omedelbart med din favoritsås och gurkstavar.

5 goda sötpotatisrecept

Sötpotatispommes i airfryer

Att fritera sötpotatis i airfryer är en genväg till att alltid få ett riktigt krispigt resultat. Servera gärna med en kall yoghurtdipp, som här – smaksatt som en tzatziki med vitlök- och dill!

Antal: 4 portioner
Förberedelser: 20 minuter
Tillagning: 10 minuter

Ingredienser

500 g sötpotatis
2 msk olja
2 tsk salt
0.5 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver

Sås:

2 dl grekisk yoghurt
3 msk finhackad färsk dill
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
0.5 tsk salt
1 citron

Gör så här

  1. Tvätta av sötpotatisen och skär dem sedan i 1 centimeter tjocka stavar. Lägg dem i en skål med kallt vatten i 15 minuter för att dra ur stärkelsen. Torka av dem ordentligt med hushållspapper eller ren kökshandduk.
  2. Förvärm din airfryer till 200 grader. 
  3. Lägg dem i en skål och ringla över oljan, blanda runt ordentligt. 
  4. Strö över kryddorna och blanda runt igen. 
  5. Placera sötpotatisen i korgen och tillaga dem i 5 minuter, ta ut och skaka korgen. Tillaga sedan ytterligare 5 minuter. 
  6. Blanda under tiden ihop såsen. Riv en vitlöksklyfta ner i en skål och blanda med yoghurt, finhackad dill, oregano och zest från en halv citron. Smaka av med citronsaft och svartpeppar.

Friterade sötpotatischips

Ta fredagsmyset till en ny nivå med hemmagjorda chips! Välj mellan att bara använda potatis, eller gör som här i recept och blanda med goda rotfrukter. 

Antal: 4 portioner
Förberedelser: 30 minuter
Tillagning: 10 minuter  

Ingredienser

1 sötpotatis
1 rödbeta
1 morot
Vatten + 1 tsk vinäger
1 msk neutral olja
1 tsk flingsalt
1 tsk lökpulver
1 msk torkad dill

Gör så här

  1. Tvätta potatis och rotfrukter, skala om du vill och torka av dem. Skiva dem sedan tunt på en mandolin eller med en osthyvel. 
  2. Skölj bort så mycket stärkelse som möjligt genom att lägga potatisen i en skål med kallt vatten och vinäger. Låt ligga i 15 minuter.
  3. Häll av vattnet och torka skivorna torra med hushållspapper eller en ren kökshandduk. Låt dem gärna ligga och torka en stund. 
  4. Blanda skivorna med olja i en skål, se till att allt täcks med olja. Strö sedan över kryddorna och blanda runt ordentligt.
  5. Tillaga skivorna i din airfryer på 200 grader i cirka 10 minuter. Ta ut och skaka korgen 2-3 gånger under tillagningstiden. 
  6. Krydda chipsen när de fått fin färg och är krispiga.

Sallad med krispig sötpotatis

En sallad behöver inte vara tråkig överhuvudtaget. Tillsätt god och krispig friterad sötpotatis till allt det gröna och du kommer sjunga av glädje. 

Antal: 4 portioner
Förberedelser: 15 minuter
Tillagning: 30 minuter

Ingredienser

2 sötpotatisar
400 g kikärter på tetra
2 msk olivolja
1 tsk salt
0.5 tsk vitlökspulver
0.5 tsk chilipulver
Svartpeppar
200 g quinoa
1 grönsaksbuljongtärning
100 g spenat
2 avokado
0.5 msk sesamolja
1 Lime
Koriander
Sesamfrön

Gör så här

  1. Skala potatisen och dela upp dem i jämnstora kuber. Lägg i en skål. 
  2. Skölj kikärterna i en sil och torka dem torra. Lägg i skålen med sötpotatisen. 
  3. Tillsätt olja, salt, svartpeppar, vitlökspulver och chilipulver till skålen och blanda runt ordentligt.
  4. Tillaga i din airfryer på 180 grader i cirka 20 minuter. Rör om i korgen 2-3 gånger under tillagningstiden. Tips! Överbelasta inte korgen för att en jämnare tillagning. 
  5. Koka quinoa enligt anvisningar på förpackningen tillsammans med 1 buljongtärning och salt. Häll av vattnet när det är klart.
  6. Förbered under tiden salladen. Skala och kärna ur avokadon och dela upp i bitar. Skölj spenaten.
  7. Blanda quinoa med spenat och avokado, smaksätt med sesamolja och zest från 1 lime samt limesaft. Fördela i tallrikar och gör detsamma med potatisen och kikärterna. Strö över finhackad koriander och sesamfrön.

Bakad sötpotatis med parmesankräm

Du behöver inte skiva, tärna eller klyfta din råvara innan tillagning. Ibland går det helt enkelt att tillaga den hel! Gör en uppgradering av 90-talsfavoriten ugnsbakad potatis genom att tillaga den i airfryern. 

Antal: 4 portioner
Förberedelser: 5 minuter
Tillagning: 30–40 minuter

Ingredienser

4 sötpotatisar
1 msk olivolja
1 tsk salt

Parmesankräm:
3 dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
1 vitlöksklyfta
0.5 tsk salt
Svartpeppar 

Gräslök

Gör så här

  1. Tvätta potatisen ren och torka torr. Stick sedan hål i dem med en gaffel eller potatissticka. På så sätt släppas ånga ut under tillagningen och förhindrar att de spricker.
  2. Täck sötpotatisen med olja och salt.
  3. Lägg dem i korgen och tillaga på 200 grader i 30-40 minuter, beroende på storlek. Vänd dem efter halva tiden. 
  4. Gör under tiden krämen: Vispa creme fraiche med elvisp tills det blir fluffigt. Blanda i finriven parmesan, vitlök, salt och svartpeppar. 
  5. Låt potatisen svalna något innan du gör ett snitt och försiktigt öppnar upp dem genom att trycka på kanterna. Toppa med en klicka parmesankräm och finhackad gräslök.

Galette i airfryer

De flesta varmluftsfritöser kan göra mer än fritera, som att baka! Testa denna goda franska matpaj vid namn galette där sältan från chèvren och sötman från rotfrukterna och honungen möts i en perfekt kombination. 

Antal: 4 portioner
Förberedelser: 20 minuter
Tillagning: 15–20 minuter

Ingredienser

1 färdig pajdeg

1 sötpotatis
1 rödbeta
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk timjan
150 g färskost
200 g chèvre
1 vitlöksklyfta
Salt
1 ägg
Honung

Gör så här

  1. Skala och skiva sötpotatis och rödbetor tunt, gärna på en mandolin. Lägg i en skål och blanda mede olja, salt och timjan. 
  2. Blanda ihop färskost med ¾ av chèvren, finriven vitlök och salt.
  3. Rulla ut din pajdeg på ett bakplåtspapper och mät ut så att du vet att pajen får plats i korginsatsen till din airfryer. Bre ut krämen i botten och placera ut rotfrukterna, men lämna ca 3 cm av kanten fri. Vik över denna kant över rotfrukterna så att det bildas en kant. Pensla kanterna med uppvispat ägg. 
  4. Klipp bort överflödigt bakplåtspapper och placera din galette i korgen till din airfryer och tillaga på 180 grader i 15-20 minuter. 
  5. Ta ut pajen med hjälp av en stekspade. Ringla över honung och smula över sista biten av chèvre.