Alla testBlogg

Så brygger du ett perfekt filterkaffe – varje gång

Att brygga en perfekt kopp kaffe är inte så enkelt som det kanske verkar. Kaffe är en delikat råvara som behöver behärskas på rätt sätt. Låt dig inte luras av enkelheten som filterkaffet erbjuder. Hur du hanterar kaffet och exakt hur du brygger ditt filterkaffe har en stor inverkan på smaken.

Följ stegen nedan för att garantera en så perfekt kopp som möjligt när du brygger ditt filterkaffe.

1. Använd färskt & kallt vatten

Det kanske låter som en självklarhet, men många gör misstaget av att inte använda färskt och friskt vatten till sin brygd. Normalt är detta enkelt att fixa i sverige, då vi har gott, kallt och färskt vatten direkt ur kranen. Har du tillgång till naturligt källvatten så kan du använda det, men vattnet ska inte vara för mineralrikt.

Är du utomlands där du inte har tillgång till färskt kranvatten, kyl då köpt stillvatten i kylskåp innan du använder det. Använd aldrig vatten som stått framme, till exempel i en kaffebryggares vattentank. Färkst, kallt vatten är grundstenen i en god filterbrygd.

Kom ihåg

 • Använd alltid färskt vatten.
 • Använd alltid kallt vatten.

2. Tillsätt syra

Vatten skiljer sig från vatten. Du har säkert hört talas om hårt och mjukt vatten, och denna kvalitet på vattnet påverkar också bryggandet av kaffe. Hårt vatten kan ibland upplevas som något platt, där det mjuka vattnet har ett större djup, är mer nyanserat och kan bära kaffets aromer bättre.

Om du vet att du har hårt vatten där du ska brygga ditt kaffe så kan du testa att blanda i något syrligt i bryggvattnet, såsom några droppar citron eller vinäger. Syran påverkar koncentrationen av joner i vattnet och medför att den syrliga smakprofilen i kaffet förstärks. Ett enkelt och billigt knep som du kan testa i din jakt efter den perfekta koppen.

Tänk på

 • Var sparsam: Använd inte för mycket syra. En eller två droppar av citronsaft kan räcka till flera koppar eller till och med en hel kanna. Börja med lite och öka sakta tills du hittar rätt mängd för just dig.
 • Prova olika syror: Alla syror är inte gjorda lika. Fungerade inte en typ av syra så kan du gott prova en annan.
 • Välj EKO: Oavsett om du använder dig av citron eller vinnäger, tänk gärna på att du väljer de finaste råvarorna. En ekologisk citron har en annan syreprofil än en icke-ekologisk.

3. Blötlägg filtret

Blötlägg kaffefiltret innan du använder det. Använd färskt och kallt vatten, precis som till bryggningen. Blötläggning hjälper till att ta bort eventuell träsmak som kommer från filtret.

Du kan hålla filtret under rinnande vatten, men ännu bättre är det om du doppar filtret i vattnet.

4. Använd en kaffekvarn

Om du inte redan äger och använder en kaffekvarn hemma så kan det vara en god investering. Nyrostade och hemmamalda kaffebönor kan lyfta ditt kaffe till en helt ny dimension. En kaffekvarn är en ganska liten monetär investering för att lyckas med ett ännu godare kaffe hemma - den större investeringen är den tid du lägger ner på malningen.

Huvudsakligen finns det 3 olika typer av kaffekvarnar: elekriska kvarnar som maler, som hackar och handvevade kvarna som maler. Du ska alrig köpa de elektriska kvarnar som hackar. Att hacka bönor med roterande knivar resulterar i att för stora bitar bönor blir kvar, samt att ett puder bildas. Ett ojämnt resultat helt enkelt. En kvarn som maler skapar ett jämnare resultat och mer oljor och aromer släpps ut från bönorna än vid hackning.

Tänk på att en handvevad kvarn tar lång tid och möda för att mala kaffe till bryggning. Det är inte alltid värt mödan då resultatet ofta blir bättre med en elektrisk kvarn som maler ändå. Resultatet blir dock inte dåligt av en handvevad malkvarn - var bara beredd på att läga ner mycket tid och energi.

Att tänka på vid val av kaffekvarn

 • Välj alltid en kvarn som maler.
 • Undvik kvarnar som hackar kaffebönorna (dessa är oftast billigare modeller).
 • En handvevad kvarn kräver mycker dedikation, energi och tid.

5. Investera i en bra kaffebryggare

Det finns ingen mer självklar inverstering för en kaffeälskare. Antingen investerar du i en riktigt bra kaffebryggare, eller så går du ett steg längre och filtrerar för hand.

Vi på redaktionen här på experto har själva en förkärlek till Moccamaster, som också är en klassiker i många svenska hem och instutitioner. Den stora fördelen med Moccamaster är deras smakfördelare, samt hur väl byggda maskinerna är - en Moccamaster kan hålla i flera generationer!

Behöver du stora mängder filterkaffe hemma eller någon annan stans, så kan det vara en god idé att investera i en dubbel kaffebryggare för filterkaffe.

Filtrerar du för hand så kommer du att använda dig av en rad olika tekniker där du häller vattnet äver kaffet själv. Det är en spännande värld av finess och exakthet - men vi går inte in på detta område i just denna guide.

Att tänka på vid val av kaffebryggare

 • Kvalitet: Investera i en kaffebryggare som har bra byggkvalitet. En bra kaffebryggare som håller länge är alltid en bra investering för en sann kaffeälskare.
 • Funktioner: Välj de funktioner som passar dig bäst. Här är ett par funktioner som vi inte kan vara utan: smakfördelare, värmehållning, droppstop, separata värmeelement.
 • Effekt: Jämför kaffebryggarens effekt (W) innan du köper. En svag kaffebryggare har inte möjlighet att brygga vid rätt temperatur. 800 W ska räcka till en vanlig storlek på kannan.

6. Anpassa smaken med malningsgraden

Ju finare du maler kaffet, desto intensivare blir smaken. Detta beror på att kaffet får mer total kontaktyta med vattnet ju finare pulvret är. Det betyder dock inte att du alltid ska mala så fint som du kan.

Ett finmalt kaffe som bryggs med filter kan ibland få för mycket kontakt med vattnet för länge och upplevs då som bittert och mycket intensivt. Intensiteten styrs alltså av både extraktionstiden och hur finmalna bönorna är. Det är därför espressokaffe är så extremt finmalet - eftersom det har så kort kontakttid med vattnet.

Som med dosering, så rekommenderar vi att du testar dig fram för att hitta optimal malningsgrad för din smak. I regel bör du dock inte mala för fint när du brygger filterkaffe.

Viktigt om malningsgrad

 • Mal inte kaffebönorna för fint när du maler för filterkaffe.
 • Mal inte kaffebönorna i förväg, bönorna ska malas direkt innan bryggning.

7. Lär dig dosera rätt

Kafferosteriet KOPPAR rekommenderar att man ska använda 16 g kaffe per 250 g vatten eller motsvarande 3 msk kaffe per 2,5 dl vatten. Moccamaster rekommenderar istället 75 g kaffe till en hel kanna (1,25 l) - alltså något mindre än KOPPAR gör. Vi tycker att båda är utmärkta startpunkter, men rekommenderar att du experimenterar och hittar din egna regel.

Practice makes perfect!

Våga vara metodisk i din bryggning och skriv ned exakt hur mycket du använder varje gång. Då blir det enklare att hålla koll och att justera korrekt nästa gång. Practice makes perfect!

Doseringsregler att utgå från

 • KOPPAR: 16 g kaffe (3msk) per 2,5 dl vatten.
 • Moccamaster: 75 g kaffe per 1,25 l (hel kanna) vatten.

8. Hitta rätt temperatur

För att uppnå bästa bryggresultat så ska vattnet som droppar över filtret vara strax under kokande. Moccamaster rekommenderar mellan 92 - 96 °C för sina kaffemaskiner. Detta är enligt oss minimum och du kan prova upp till 98 °C. Det är dock lätt hänt att vattnet kokar upp vid den temperaturen när man närmar sig 100 °C.

Vattnet ska aldrig vara svalare än 92 °C. Brygger du under den temperaturen så kommer du inte lyckas frigöra aromerna från de malda bönorna och resultatet blir ett blaskigt, vattnigt kaffe. På andra sidan, om vattnet är för varmt - dvs kokande eller över så kommer resultatet bli bittert då de bittra kaffearomerna frigörs vid höga temperaturer.

Många undrar vid vilken temperatur som man ska servera kaffe. Vad som är rätt där har du mer frihet med. När kaffet är bryggt kan du gott låta det svalna lite innan du serverar. En bra temperatur att hålla sig till är mellan 75 - 85 °C

Rätt temperatur

 • Bryggning: 92 - 98 °C.
 • Servering: 75 - 85 °C.

9. Hitta rätt bryggtid

Ytterligare en viktig faktor för ett gott filterkaffe är bryggtiden. Ju längre du brygger, desto mer tid har kaffebönorna på sig att släppa ut sina aromer i bryggvattnet. Är bryggtiden är för kort, så kommer det resulterande kaffet att bli för svagt. Är bryggtiden för långt så kommer resultatet däremot bli bittert. Bryggtider skiljer sig rejält och beror på vattnets hårdhet, temperatur, kaffebönorna, malningsgrad och mer. Som du förstår är det en komplicerad historia. Bäst resultat får du genom att experimentera dig fram. Utgå från kaffebryggarens grundinställning, och justera därifrån.

10. Ta hand om dina råvaror och dina verktyg

Använder du förmalet kaffe så ska du förvara det så att kaffet inte får kontakt med luft. Förvara aldrig ditt kaffe i kylskåpet. Förvara kaffet i en lufttät behållare och skydda det från både fukt, ljus och andra lukter.

Kaffebryggare kräver regelbundet rengöring och underhåll. Avkalka 2 - 4 gånger per år och följ då alltid kaffemaskinens instruktioner. Diska kaffekannan, filterhållaren och eventuellt lock efter varje användning. Använd varmt vatten, en mjuk borste och vanligt diskmedel. Även om det står att en kaffebryggare eller kaffekanna tål maskindisk så rekommenderar vi att du inte diskar i diskmaskin, där du förlorar kontrollen över hanteringen.

11. Testa dig fram

Att brygga den bästa koppen kaffe, handlar om att testa sig fram för att hitta det som passar en själv bäst. Det är inte alltid självklart vad som kommer fungera för just dig. Följ stegen i denna lista och prova olika metoder. Våga testa något nytt och annorlunda i din bryggmetod - kanske hittar du något som du gillar.

Det viktigaste att tänka på för att brygga det perfekta filterkaffet

 • Våga experimentera.
 • Var metodisk och dokumentera dina steg.
 • Prova dig fram tills du hittar just din perfekta kopp filterkaffe.

Relaterade inlägg

Moccamaster, närbild
Dubbel Kaffebryggare

Dubbla kaffebryggare passar perfekt till det mindre företaget.

Bäst-i-test
Läs mer
Vakumkaffebryggare
Vakumkaffebryggare

Hur jämför man vacuum kaffebryggare.

Bäst-i-test
Läs mer

Skriv en recension

Betyg:

Ditt namn: (valfritt)

Titel för recensionen: (valfritt)

Recension:

Lämna en kommentar