Experto.se

Hur brygger man filterkaffe?

Med rätt teknik och kunskap kan du enkelt brygga en aromatisk och smakrik kopp kaffe hemma. Val av kaffe, mängden kaffepulver, vattnets kvalitet och temperatur samt vilken kaffemaskin du använder har alla ett finger med i spelet för att få till ett perfekt resultat. 

Val av kaffe

Använder du bönor eller färdigmalet pulver? Om du har möjlighet så får du absolut bäst smak om du köper hela bönor och maler dem själv precis innan bryggning. Självklart spelar även kvalitén på bönorna roll och vilken sort det är för det slutgiltiga resultatet. Här kan du experimentera med rostningsgrad och ursprung för att hitta din smakprofil. Välj exempelvis ljusrostat för fruktigare toner, mellanrostat för en mer balanserad smak och mörkrostat om du gillar kraftigt kaffe.

De 4 vanligaste bönsorter

  • Arabica: Härstammar från Etiopien och står för drygt ¾ av den globala kaffeproduktionen. Detta är den minst bittra kaffesorten på grund av att den innehåller mindre koffein än andra bönor. Ger en komplex smak med fruktiga och blommiga toner.
  • Robusta: Produceras idag mest i Vietnam. Ger än större skörd än Arabica vilket gör den till en billigare sort. Något mer bitter och fyllig i smaken med jordnära aromer. 
  • Liberica: Odlas i Sydostasien och utgör bara cirka 2% av världens kaffeproduktion. Den ger en unik smak med rökiga och kryddiga toner. Har lägre koffeinhalt än både Arabica och Robusta.
  • Excelsa: En ännu mer ovanlig kaffebönan som utgör mindre än 1% av världens kaffeproduktion. Även denna odlas i Sydostasien och ger en komplex smak med bäriga och druvlika toner.

Dosera rätt

För att få till den rätta smaken på ditt filterkaffe gäller det att varken snåla eller vara för givmild med kaffepulver, 6–7 g kaffe per 1 dl vatten är en bra måttstock. Tips! Se hur många gram just ditt kaffemått ger och utgå från det. Testa dig sedan fram och justera dosen efter din personliga smak och kaffebryggarens kapacitet.

Vattnets påverkan

Även vattnet spelar in på hur slutresultatet blir. Använd friskt, kallt och filtrerat vatten när du fyller på kaffemaskinen. Du vill även att vattentemperaturen går upp till mellan 92–96 grader så att kaffets aromer extraheras. Tips! Blötlägg gärna filtret innan du tillsätter kaffepulver så får du bort oönskad papperssmak som ett filter annars kan ge.

Rengör kaffemaskinen

Gamla kafferester sätter prägel på nybryggt kaffe. Se därför till att rengöra både filterhållaren och kannan efter varje användning. Du bör dessutom avkalka kaffebryggaren regelbundet för att förlänga livslängden och optimera smaken. Använd då avkalkningsmedel eller milda rengöringsmedel som är till för just kaffebryggare. 

Kaffebryggare spelar roll

Det kan vara värt att lägga tid på att välja en kaffebryggare, och se till att den är godkänd. Då vet du att den uppfyller att vattentemperaturen blir rätt och att vattnet rinner genom kaffefiltret under 4–6 minuter, vilket även det är optimalt för att ge bästa smak. Är du ute efter en ny bryggare? Ta del av vårt test av dubbel kaffebryggare här. 

Full kontroll med Pour-over

Det finns en bryggmetod som heter pour-over vilket är ett manuellt tillvägagångsätt där du häller varmt vatten över malet kaffe i ett filter. Jämfört med automatiska bryggare ger pour-over mer kontroll över bryggningen, vilket kan resultera i en renare och mer nyanserad kopp kaffe. Du behöver då en pour-over-bryggare (en konformad hållare med filter), kaffekvarn och bönor att mala eller kaffepulver som är medelgrovt, filter, vattenkokare, en serveringskanna samt gärna en våg så att du får rätt mängd pulver. 

Så här brygger du kaffe med Pour-over

  1. Vik filtret och placera det i bryggaren ovanför serveringskannan. 
  2. Häll sedan hett vatten genom filtret för att värma upp bryggaren och skölja bort eventuella pappersrester. 
  3. Tillsätt därefter kaffet i filtret och jämna ut kaffebädden för optimal extrahering. 
  4. Häll en liten mängd hett vatten över kaffet och låt det stå i 30–45 sekunder. Detta kallas för ”blooming” och frigör koldioxid och hjälper till med en jämn extrahering.
  5. Häll sedan långsamt på vatten som är 92–96 grader i en jämn cirkelrörelse. Målet är att blöta all kaffesump jämnt under cirka 3–4 minuter. Klart! 

Det är en mer tidskrävande process som kräver mer uppmärksamhet och övning, men det kan vara värt besväret. På detta sätt har du full kontroll och kan justera vattentemperatur, malningsgrad, hällasthastighet och andra variabler för att få fram önskad smak.