Experto.se

Krispigt bacon i varmluftsfritösen

Till helgens brunch, den maffiga hamburgaren eller som salt topping på soppan. Ja, det finns många användningsområden för krispigt bacon som tillagats i airfryer.

Enkelt och bekvämt

Att laga bacon i airfryern på detta sätt kan vem som helst göra. Du ställer enkelt in tid och temperatur och låter sedan maskinen göra jobbet. Glöm fett som skvätter och stekos i hela köket – med en varmluftsfritös tillagar du med enkelhet ditt bacon till perfektion.

Grundrecept – bacon i airfryer

Antal: 4 portioner
Förberedelser: 2 minuter
Tillagning: 8–12 minuter 

Ingredienser

1–2 pkt bacon i skivor

Gör så här

  1. Förvärm din airfryer till 180 grader.
  2. Lägg bacon i korgen utan att de överlappar varandra (om korgen är för liten för detta är det bättre att tillaga det i omgångar).
  3. Tillaga i 8–12 minuter, beroende på hur du gillar ditt bacon samt dess tjocklek.
  4. Servera tillsammans med önskade tillbehör.

Prova även dessa recept

Omelett med bacon

Om du behöver en riktigt snabb och enkel lunch är det en omelett med ägg och bacon i airfryern som du bör göra. 

Antal: 4 portioner
Förberedelser: 5 minuter
Tillagning: 10 minuter 

Ingredienser

1 schalottenlök
1 pkt bacon i skivor
8 st ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
Svartpeppar
100 g riven ost
Färsk gräslök och timjan

Gör så här

  1. Finhacka löken. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Rör ner den rivna osten och löken.
  2. Lägg bakplåtspapper i airfryern och häll i äggblandningen. Fördela bacon över och tillaga i airfryern tills omeletten är klar och baconet blivit helt tillagat, cirka 8–10 minuter.
  3. Ta ut och rulla ihop omeletten samt strö över finhackad gräslök och timjan.

Baconlindad sparris

Ett riktigt gott tillbehör till middagen eller på tapasbordet. 

Antal: 4 portioner
Förberedelser: 5 minuter
Tillagning: 10 minuter

Ingredienser

12 sparris
2 tsk olivolja
Salt 
Svartpeppar
12 bacon i skivor

Gör så här

  1. Förvärm din airfryer till 150 °C. 
  2. Skär av 3 cm av sparrisens ände och olja in dem samt salta och peppra.
  3. Linda en baconskiva runt varje sparris och lägg dem var för sig i korgen.
  4. Tillaga i cirka 10 minuter.

Bacon- och äggmacka

Ibland är det det enkla, där råvarorna får ta plats, som gör det gott. Visst blir det ännu bättre när du både kan steka bacon och ägg i airfryern? Mellan två rostade brödskivor som täcks med krämig majonnäs ryms salt bacon, stekt ägg, krispig sallad och saftig tomat. 

Antal: 2 portioner
Förberedelser: 5 minuter
Tillagning: 28 minuter

Ingredienser

4 brödskivor
Olja
4 bacon i skivor
2 ägg
3 msk majonnäs
1 tomat
Salladsblad
Flingsalt
Svartpeppar

Gör så här

  1. Förvärm din airfryer till 180 grader.
  2. Pensla brödet med olja. Lägg i korgen och tillaga i 8 minuter, vänd efter halva tiden. 
  3. Lägg bacon i korgen utan att de överlappar varandra (om korgen är för liten för detta är det bättre att tillaga det i omgångar).
  4. Tillaga i 8–12 minuter, beroende på hur du gillar ditt bacon och dess tjocklek. 
  5. Knäck äggen i små ugnsfasta formar som du först smörjt in med matfett. Strö över salt och ställ dem i korgen. Tillaga i cirka 5 minuter. 
  6.  Bre majonnäs på brödskivorna och fyll dem sedan med sallad, skivad tomat som du saltar och pepprar, stekt ägg och bacon.

Bacon och hälsa

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter sparsamt med charkuterier, inklusive bacon. Charkuterier innehåller konserveringsmedel som nitrit och nitrat, som kan öka risken för cancer. De innehåller också ofta mycket salt samt mättat fett, vilket kan bidra till högt blodtryck.