Kategorier
Test

Riskokare

Vi har testat 18 olika riskokare på den Svenska marknaden idag. Vi har kokat säkert över 20 kilo ris och pratat med risexperter som specialiserar sig på japanska, thailändska och kinesiska rätter. Vi har pratat med Svenska kockar och Svenska hushåll. Efter allt detta står det inga tvivel om vår rekommendation: Hamilton Beach Digital Simplicity (3754x Serien).

Riskokare från Hamilton tillagar läckert kortkornigt och mellankornigt vitt ris snabbare och bättre än modeller som är 4-5 gånger dyrare. Det är också en av de enda billiga köksredskapen vi testat som erbjuder så avancerade funktioner som fördröjd start och varmhållning. Dessutom levereras den med en riktigt stor och stabil risbytta. Alla dessa funktioner gör den till vår solklara vinnare.

En bra riskokare behöver inte vara snabbare på att tillaga riset än en kastrull, den ska dock alltid laga godare ris.

Lisa Larsson, Kock

En bra riskokare ska laga riktigt gott, fluffigt och smakfullt japanskt ris (vilket betyder kortkornigt eller mellankornigt ris). Den ska göra detta konsekvent varje varje gång. Maskinen ska vara robust och byggd av högkvalitativa material, så att den fortsätter fungera väl under många år. Locket ska ha en tät försegling för att upprätthålla ånga och temperatur.

Det är jätteviktigt att en riskokare är konsekvent: att koka 1 portion ris ska smaka lika bra som när man kokar 10 eller 20 portioner. En bra riskokare bör självklart också ha några bra funktioner, till exempel försenad start, värmehållning och snabbkokning. Helst bör en bra riskokare även vara lätt att rengöra och lätt att använda.

Förutsättningarna för vårt test av bäst riskokare

  1. En riskokare ska koka supergott ris varje gång
  2. En riskokare ska kunna leverera lika gott ris vid tillagning av 1 portion som vid 10
  3. En riskokare ska vara enkel att använda och tillhandahålla smidiga funktioner

För de flesta som kokar ris hemma så räcker dessa kriterier. Men om du är en kock som behöver tillaga en mängd olika typer av ris och gryn, så ska din riskokare kunna göra dem alla riktigt bra, oavsett om det är brunt ris, jasminris, långkornigt ris, quinoa, hirs eller till och med andra gryn. Möjligheten att laga en mängd olika gryn är vad som skiljer de allra bästa riskokarna från mängden. Var beredd på att spendera över 1 500 kr för en för en riskokare i denna klass.

Billigare modeller

Många av våra läsare frågar ofta efter de billigare modellerna – för vem vill egentligen lägga över 1 000 kr på en riskokare? De billigaste modellerna, som kostar under 400 kr är mycket enkla i sitt utförande och har egentligen bara en på/av knapp. De har ofta ingen timer och ingen avancerad värmehållning. De har ofta lösa lock som gör att ånga och fukt kan fly undan, vilket resulterar i ris som är för vått på botten och för torrt på toppen. Modeller av dålig kvalitet upprätthåller inte en stadig inre temperatur under hela tillagningsprocessen, eftersom värmeelementen endast sitter på botten av maskinen, vilket resulterar i ojämnt kokt ris.

Dyrare modeller

De dyrare modellerna är normalt utrustade med avancerad funktionalitet. De kan till exempel justera tillagningstiden intelligent och nyttja induktionskokning, vilket innebär att ett element skapar ett magnetfält som ständigt överför värme i hela grytan, inte bara i botten, för en jämnare tillagning. Några mycket avancerade modeller, parar ihop induktionskokning och tryckkokning för snabbare tillredning, samt en förbättrad smak och konsistens, men tyvärr kommer dessa ofta till ett mycket stor prispremie.

En högkvalitativ riskokare ska alltid ha en varmhållningsfunktion som kickar igång efter tillagningen. Många har möjlighet att snabbkoka – ett viktigt verktyg eftersom riskokare normalt är optimerade att tillaga perfekt ris och inte för att vara så snabba som möjligt. Många i den här kategorin har också en mängd inställningar: olika typer av ris, al-dente lägen, förinställda tidtagare för ris så det är klart när du är, inställningar för gröt osv.

Vissa dyrare modeller har så många funktioner att de fungerar mer som multifunktionsmaskiner, än som renodlade riskokare. Några av dessa kan göra allt från att baka en tårta för att göra yoghurt, och Cuckoo gör även en riskokare som du kan styra via telefonen. Det är lite roligt, men vi förstår inte riktigt varför du behöver en app för att göra ris. De mycket avancerade maskinerna levereras ibland med en egen bänkskiva. Observera att en hög prislapp inte nödvändigtvis är en indikation på värdet. Köpare bör alltid akta sig för att betala för funktionalitet som de inte kommer att använda.

Alla riskokare i vårt test har en non-stick beläggning – de flesta har då alltså non-stick aluminiuminsatser. Detta är egentligen ett måste hos en bra riskokare. Tunnare insatser tenderar att slitas ut snabbare och förlorar över år av användning viss del av sin skyddande non-stick beläggning. Insatserna hos alla de fyra vinnande riskokarna i detta test var dock av en tjockare plast, där slitage inte kommer vara problem på väldigt många år.

De bästa riskokarna i vårt test har alla stadiga, fasta och tätt förseglade lock och tunga kokkärl av hög kvalitet. Vi valde även endast modeller som kan tillaga minst fem portioner ris samtidigt. Vi valde också att bara titta på modeller som har minst ett alternativ för att tillaga råris och som hade både värmehållning och snabbkokning.

Fler riskokare

Följande riskokare nedan vann inte något pris hos oss i just detta bäst-i-test. Vi listar dem dock här för att ge dig fler alternativ för köket och en mer komplett lista. Alla dessa riskokare fungerar dock fortfarande bra, så se om du kan hitta de som passar för just dig och ditt kök.

Mer om riskokare

En riskokare är en simpel konstruktion med ett kärl som ställs på en värmeplatta i ett skyddat hölje. Tyngden av innehållet i kärlet aktiverar värmeplattan. För den som vill göra mer än att koka ris finns det flera råvaror och maträtter som man kan laga i en riskokare. Prova pasta, nudlar, potatis, grönsaker, grytor, gröt, omelett, äppelkaka, scones med mera. Undvik dock sådant som kan koka över. Viktigt att veta är att de flesta saknar värmereglage och är inställda på att koka ris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *