Alla testBlogg

Bäst Riskokare 2019

Vi har testat 18 olika riskokare på den Svenska marknaden idag. Vi har kokat säkert över 20 kilo ris och pratat med risexperter som specialiserar sig på japanska, thailändska och kinesiska rätter. Vi har pratat med Svenska kockar och Svenska hushåll. Efter allt detta står det inga tvivel om vår rekommendation: Hamilton Beach Digital Simplicity (3754x Serien) Riskokare.

Riskokare från Hamilton tillagar läckert kortkornigt och mellankornigt vitt ris snabbare och bättre än modeller som är 4-5 gånger dyrare. Det är också en av de enda billiga köksredskapen vi testat som erbjuder så avancerade funktioner som fördröjd start och varmhållning. Dessutom levereras den med en riktigt stor och stabil risbytta. Alla dessa funktioner gör den till vår solklara vinnare.

En bra riskokare behöver inte vara snabbare på att tillaga riset än en kastrull, den ska dock alltid laga godare ris.

Lisa Larsson, Kock

En bra riskokare ska laga riktigt gott, fluffigt och smakfullt japanskt ris (vilket betyder kortkornigt eller mellankornigt ris). Den ska göra detta konsekvent varje varje gång. Maskinen ska vara robust och byggd av högkvalitativa material, så att den fortsätter fungera väl under många år. Locket ska ha en tät försegling för att upprätthålla ånga och temperatur.

Det är jätteviktigt att en riskokare är konsekvent: att koka 1 portion ris ska smaka lika bra som när man kokar 10 eller 20 portioner. En bra riskokare bör självklart också ha några bra funktioner, till exempel försenad start, värmehållning och snabbkokning. Helst bör en bra riskokare även vara lätt att rengöra och lätt att använda.

Förutsättningarna för vårt test av bäst riskokare

 1. En riskokare ska koka supergott ris varje gång
 2. En riskokare ska kunna leverera lika gott ris vid tillagning av 1 portion som vid 10
 3. En riskokare ska vara enkel att använda och tillhandahålla smidiga funktioner

För de flesta som kokar ris hemma så räcker dessa kriterier. Men om du är en kock som behöver tillaga en mängd olika typer av ris och gryn, så ska din riskokare kunna göra dem alla riktigt bra, oavsett om det är brunt ris, jasminris, långkornigt ris, quinoa, hirs eller till och med andra gryn. Möjligheten att laga en mängd olika gryn är vad som skiljer de allra bästa riskokarna från mängden. Var beredd på att spendera över 1 500 kr för en för en riskokare i denna klass.

Billigare modeller

Många av våra läsare frågar ofta efter de billigare modellerna – för vem vill egentligen lägga över 1 000 kr på en riskokare? De billigaste modellerna, som kostar under 400 kr är mycket enkla i sitt utförande och har egentligen bara en på/av knapp. De har ofta ingen timer och ingen avancerad värmehållning. De har ofta lösa lock som gör att ånga och fukt kan fly undan, vilket resulterar i ris som är för vått på botten och för torrt på toppen. Modeller av dålig kvalitet upprätthåller inte en stadig inre temperatur under hela tillagningsprocessen, eftersom värmeelementen endast sitter på botten av maskinen, vilket resulterar i ojämnt kokt ris.

Dyrare modeller

De dyrare modellerna är normalt utrustade med avancerad funktionalitet. De kan till exempel justera tillagningstiden intelligent och nyttja induktionskokning, vilket innebär att ett element skapar ett magnetfält som ständigt överför värme i hela grytan, inte bara i botten, för en jämnare tillagning. Några mycket avancerade modeller, parar ihop induktionskokning och tryckkokning för snabbare tillredning, samt en förbättrad smak och konsistens, men tyvärr kommer dessa ofta till ett mycket stor prispremie.

En högkvalitativ riskokare ska alltid ha en varmhållningsfunktion som kickar igång efter tillagningen. Många har möjlighet att snabbkoka – ett viktigt verktyg eftersom riskokare normalt är optimerade att tillaga perfekt ris och inte för att vara så snabba som möjligt. Många i den här kategorin har också en mängd inställningar: olika typer av ris, al-dente lägen, förinställda tidtagare för ris så det är klart när du är, inställningar för gröt osv.

Vissa dyrare modeller har så många funktioner att de fungerar mer som multifunktionsmaskiner, än som renodlade riskokare. Några av dessa kan göra allt från att baka en tårta för att göra yoghurt, och Cuckoo gör även en riskokare som du kan styra via telefonen. Det är lite roligt, men vi förstår inte riktigt varför du behöver en app för att göra ris. De mycket avancerade maskinerna levereras ibland med en egen bänkskiva. Observera att en hög prislapp inte nödvändigtvis är en indikation på värdet. Köpare bör alltid akta sig för att betala för funktionalitet som de inte kommer att använda.

Alla riskokare i vårt test har en non-stick beläggning – de flesta har då alltså non-stick aluminiuminsatser. Detta är egentligen ett måste hos en bra riskokare. Tunnare insatser tenderar att slitas ut snabbare och förlorar över år av användning viss del av sin skyddande non-stick beläggning. Insatserna hos alla de fyra vinnande riskokarna i detta test var dock av en tjockare plast, där slitage inte kommer vara problem på väldigt många år.

De bästa riskokarna i vårt test har alla stadiga, fasta och tätt förseglade lock och tunga kokkärl av hög kvalitet. Vi valde även endast modeller som kan tillaga minst fem portioner ris samtidigt. Vi valde också att bara titta på modeller som har minst ett alternativ för att tillaga råris och som hade både värmehållning och snabbkokning.

Testvinnare - #1 Bäst i test
Hamilton Beach

Hamilton Beach Digital Simplicity

En tydlig vinnare i vårt test. Extremt prisvärd.

Hamilton Beach 3754x serien av riskokare (Digital Simplicity) ger det bästa värdet för pengarna. Detta eftersom det erbjuder enastående funktionalitet för priset. Framför allt gör den kortkornigt och mellankornigt vitt ris lika gott som modeller som kostar fyra gånger så mycket. Konstruktionen känns solid, och den lagar snabbare än nästan alla andra modeller som vi testat (det var den näst snabbaste riskokaren i våra test).

Riskokaren har en enorm kapacitet, som inte tummar på kvaliteten när den kokar små portioner. Den snygga rostfria och svarta designen ger den ett intryck om att kosta mer än den gör. Den levererar på alla funktioner som vi letar efter: en timer, värmehållning, ett tätt lock och en högkvalitativ kok-insats. För de flesta hushåll som söker ett användbart och hanterbart verktyg för att göra gott vitt ris till ett bra pris, blir det svårt att slå den här Hamilton Beach-maskinen.

Japanskt ris från Hamilton Beach är allt som en risälskare längtar efter: aromatiskt, sött och med en konsistens som bevarar varje riskorns integritet.

Hamilton Beach gör japanskt ris och snabbkokt japanskt ris i nivå med dyra Zojirushi, Tiger och Cuckoo maskiner som vi testat som kostar tre eller fyra gånger så mycket. Japanskt ris från Hamilton Beach är allt som en risälskare längtar efter: aromatiskt, sött och med en konsistens som bevarar varje riskorns integritet. Även i sitt snabbläge så ger denna maskin överraskande gott ris. Långkornigt ris och brunt ris tillagas tillfredsställande, men ger oss inte samma wow-känsla som för kort- och mellankornigt.

Om du planerar att lämna denna riskokare framme på köksbänken, så kommer dess utseende och övergripande fotavtryck också att vara ett välkommet tillägg till ditt kök. Designen är svart och rostfritt och passar perfekt in i det moderna eller klassiska Svenska köket – bredvid brödrosten och kaffekokaren.

Betyg från andra Tester & Källor

Betyg 5 av 5 i Bäst i hemmet
Enkel, bra och lättskött

Fördelar

 • Överlägset bäst pris/prestanda
 • Perfekt kort- & långkornigt ris som bara måste upplevas.
 • Fantastiskt gott för japanskt ris.
 • Snygg och stadig design - så låt den stå framme
 • Näst snabbast i vårt test i normala läget.

Nackdelar

 • Lite sämre på råris och brunt ris
Hamilton Beach Riskokare 4.75L

Bäst pris för Hamilton Beach Digital Simplicity

Butik Om Butiken Egenskap Pris Handla
KitchenTime
 • Fri frakt över 150 kr
  689 krTill Butik
  Confident Living
  • Nordens största möbelsortiment
   689 krTill Butik
   Bagaren och Kocken
   • Exklusiva produkter
    699 krTill Butik
    Priserna uppdaterades senast 2022-12-04

    Video: Officiell produktvideo från HamiltonBeachBrands.

    I denna video visar Amerikanska Hamilton Beach själva upp denna makalösa riskokare. En kort produktvideo på 40 minuter.

    Video: Recension från Essential Home

    En 9 minuter lång textad (utan prat) videorecension av Hamilton Beach Digital Simplicity riskokare med bilder från kokprocessen.
    Andraplats - bra alternativ
    OBH Nordica

    Riskokare Inox

    Trots ett något tråkigt utseende så är denna relativt billiga modell helt ok. Den har rediga handtag och en stor tydlig knapp för av och på. Något svårt att se måttsträcken på kokkärlet då innandömet är mörkt. Man måste dra ur kontakten för att stänga av maskinen. Manual följer med på svenska. Måttabell för vitt ris och grövre sorter. Lätt att rengöra, trots att det blev lite bränt i en av våra tester.

    Inox kan koka upp till 1,8 liter färdigt ris åt gången vilket motsvarar 8-10 portioner.Den har en ganska bra har en non stick-beläggning.

    Betyg från andra Tester & Källor

    Betyg 5 av 5 i Smartson
    Tar liten plats ... en prisvärda riskokare
    Betyg 4 av 5 i Sydsvenskan
    Liten och nätt
    Betyg 4 av 5 i Bäst i hemmet
    ... kokar gott ris varje gång

    Fördelar

    • Mycket bra kundomdömen
    • Kokar gott ris - varje gång

    Nackdelar

    • Tråkigt utseende
    • Inget extra
    OBH Nordica Riskokare Inox

    Bäst pris för Riskokare Inox

    Butik Om Butiken Egenskap Pris Handla
    Bagaren och Kocken
    • Exklusiva produkter
     359 krTill Butik
     KitchenTime
     • Fri frakt över 150 kr
      399 krTill Butik
      Priserna uppdaterades senast 2022-12-04

      Video: Svensk jämförelse mot Zojirushi

      En 11 minuter lång video från Matgeek jämför OBH Nordica Inox mot en värstingmodell från Zojirushi. Även om Zojirushis riskokare inte ingår i våra test så kan du köpa dem med frakt till Sverige från Amazon UK.
      Tredjeplats - bra alternativ
      Champion

      Champion Riskokare

      Det är framförallt på priset som denna riskokare vinner på. För under 300 kronor får du en kraftig riskokare med värmehållning. När vi testar så blir alla vita riser riktigt bra. Rött, svart och råris blir tyvärr lite bränt och överkokt.

      Champion Riskokare har en stabil med simpel konstruktion. Stadiga handtag finns på båda sidorna. Separat strömbrytare. Enkel display. Manual medföljer på svenska vilket är ett plus. den är lätt att komma igång med. Ibland kan det vara svårt att se måttsträcken på kokkärlet då innandömet är ganska mörkt. En generell otydlighet som inte återfinns bland våra andra vinnare hittar vi här, framförallt i måttförhållandet som ska vara mellan vatten och ris. Vi saknar även instruktioner för flera olika ristyper.

      Den är lätt att diska, men locket fick en ingrodd färg av det röda i riset vi kokade som var svår att får bort.

      Betyg från andra Tester & Källor

      Betyg 3 av 5 i Sydsvenskan
      Liten, billig och enkel

      Fördelar

      • Mycket bra pris
      • Snabb, då den har relativt hög effekt på 500W

      Nackdelar

      • Inte alls bra med råris och grövre ris.
      • Inte den bästa på vitt ris heller
      Champion Riskokare 1.5L

      Bäst pris för Champion Riskokare

      Butik Om Butiken Egenskap Pris Handla
      BilligTeknik
      • Endast 29 kr frakt
       279 krTill Butik
       KitchenTime
       • Fri frakt över 150 kr
        299 krTill Butik
        Bagaren och Kocken
        • Exklusiva produkter
         299 krTill Butik
         Confident Living
         • Nordens största möbelsortiment
          299 krTill Butik
          Enemo
            349 krTill Butik
            HusOchHemma
              469 krTill Butik
              Priserna uppdaterades senast 2022-12-04
              #4 i vårt test
              Lékué

              Lékué Riskokare

              En smart och annorlunda riskokare gjord för mikrovågsugnen och helt av plast. Denna riskokare från Lékué är en trevlig avvikelse från de vanliga modellerna som alla ser likadana ut. Istället för att dra ner på funktionalitet och välja billiga material för att få ner priset, har de istället tänkt om helt och hållet.

              Du kan inte koppla någon ström i riskokaren, den har inga knappar att trycka på och inte en enda extra funktion. Den är nämligen bara en behållare för ris, som du sätter in i mikrovågsugnen.

              Riskokaren rymmer ungefär 6 portioner ris som mest om de som ska äta inte är allt för hungriga, och det går att servera riset direkt ur riskokaren då den fungerar som en ganska snygg skål. Visst kan vi sakna möjligheten att hålla riset varmt, som finns på de flesta modeller men i övrigt har de flesta mikrovågsugnarna samma fördelar som många av de exklusiva riskokarna, och därmed blir funktionen ungefär densamma. Ett bra och annorlunda val.

              Betyg från andra Tester & Källor

              Betyg 5 av 5 i Bäst i hemmet
              Vinnare Lågprisvalet. Smart design och billig.

              Fördelar

              • Annorlunda i både funktion & design
              • Endast för microvågsugn
              • Priset

              Nackdelar

              • Endast för microvågsugn
              • Inte toppkvalitet på resultatet
              Lékué Riskokare

              Bäst pris för Lékué Riskokare

              Butik Om Butiken Egenskap Pris Handla
              KitchenTime
              • Fri frakt över 150 kr
               279 krTill Butik
               Coolstuff
               • Fri frakt över 499 kr
                299 krTill Butik
                Bagaren och Kocken
                • Exklusiva produkter
                 429 krTill Butik
                 Priserna uppdaterades senast 2022-12-04

                 Video: Produktvideo från SurLaTableCorp

                 En kort produktvideo på under 2 minuter där SurLaTableCorp visar upp Lékué riskokare och kort visar hur den fungerar.

                 Fler riskokare

                 Följande riskokare nedan vann inte något pris hos oss i just detta bäst-i-test. Vi listar dem dock här för att ge dig fler alternativ för köket och en mer komplett lista. Alla dessa riskokare fungerar dock fortfarande bra, så se om du kan hitta de som passar för just dig och ditt kök.

                 Riskokare Tristar RK6117

                 Visa bäst pris

                 Om du älskar ris och vill ha en användbar hushållsmaskin till hemmet, missa inte chansen att köpa riskokaren Tristar RK6117! Bjud in vänner och familj och visa dem vilken fantastisk kock du är! Denna riskokare kommer pryda sin plats i ditt kök. Den är perfekt för små portioner (cirka 3 skålar) . Innehåller 1 måttglas, 1 rissked i plast och ett glaslock. Specifikation:Kapacitet: 0. 6 lStröm: 300 WSpänning: 220-240 VFrekvens: 50-60 HzUttagbar inre skål med anti-kladdbeläggningAv-/PåknappFunktioner för att koka eller hålla värmenAutomatisk avstängning efter kokningFötter med halkskyddLätt att diskaUngefärliga mått: 22,5 x 20 x 20 cmAvtagbar sladd: Ungefär 125 cm

                 Princess

                 Princess Riskokare Rostfri 1,8 liter

                 Visa bäst pris

                 En ganska bra riskokare från Princess som kokar alla typer av ris utan att det bränns vid. Riskokaren har en ganska stor kapacitet på 1,8 liter, vilket ger ungefär 10 portioner ris. Höljet är i rostfritt stål och har en automatiskt avstängningsfunktion som fungerar ganska bra. Vi fick helt ok resultat när vi testade med vitt ris. Har även en enkel värmehållningsfunktion och inbyggt skydd mot uttorkning. Effekten på 700 Watt är lite lägre än hos konkurrerande modeller.

                 Panasonic

                 Panasonic Riskokare 222655

                 Visa bäst pris

                 En annorlunda riskokare från Panasonic. Vi har tyvärr inte haft en chans att prova denna ovanliga modell. Har du provat den – dela med dig i kommentarerna nedan. Effekt: 750 W. Kabellängd: 1 mmeter. Kapacitet: 1,8 liter.

                 Emerio

                 Emerio Riskokare RCE-11011

                 Visa bäst pris

                 Snyggt designad riskokare med en kapacitet på 1,5 liter. Riskokaren stängs av automatiskt. Effekt på 500W är relativt svagt men räcker precis för denna storlek. Rostfritt ytterhölje ger maskinen en modern look. Bra borttagbar inre kastrull med non-stick beläggning. Varmhållningsfunktion och skydd mot torrkokning. Mått och sked medföljer.

                 Joseph Joseph

                 M-Cuisine Riskokare 2,0 liter

                 Visa bäst pris

                 En lite annorlunda riskokare för micron från populära smart-märket Joseph Joseph. Smart konstruktion där skeden/sleven också används som ett handtag till riskokaren. Även silen för riset är inbyggd. Ris i micron blir aldrig riktigt detsamma som i en riktig riskokare – och så även här. Riset blir dock ganska gott och helt klart ätbart. Inte riktigt lika bra som vår testvinnande riskokare för micron från Léuké.

                 Tefal

                 Tefal Riskokare Klassisk Vit 32 l

                 Visa bäst pris

                 Koka ris enkelt och smidigt med denna riskokare från Tefal. När riset är klart håller kokaren innehållet varmt tills det är dags för servering. Bunken inuti riskokaren har non stick beläggning och locket är i glas. Det går även utmärkt att koka grönsaker i riskokaren. Ingår en sked och en måttkopp. Effekt: 700 W. Bunken går ej att diska i maskin.

                 Wilfa

                 Wilfa Riskokare RC-5

                 Visa bäst pris

                 En plastvariant av den rostfria RC-5S ovan. Samma funktionalitet och betyg.

                 Wilfa

                 Wilfa RC-5S 1,0 liter

                 Visa bäst pris

                 Ännu en standardmodell, denna gången från Wilfa. Lite mindre storlek på 1,0 liter så den passar bra för mindre hushåll (ca 4 portioner). Bra nonstick beläggning och värmehållning. Liten effekt på 400W men det räcker med tanke på hur liten maskinen är. Slev och ris/vattenmått ingår.

                 Crock-Pot

                 RISKOKARE CROCK-POT SAUTÉ 22L

                 Visa bäst pris

                 Riskokare Crock-Pot Saut&#233 2,2L2,2 liters kapacite. lämplig för 6 personer eller fler. 2 värmeinställningar. Varmhållningsfunktion. Glaslock. Gryta och lock kan diskas i maskin. Löstagbar. Måttkopp och skopa medföljerGaranti: 2 årLev. artikelnr: 201103

                 Tristar

                 Tristar Riskokare Rostfri 2,2 liter

                 Visa bäst pris

                 Änni en helautomatisk riskokaren utan on/off knapp. Maskinen ska stängs av automatiskt när riset är klart, något som inte riktigt lyckas när vi testar. Den har dock en relativt hög effekt på 900W vilket gör att pannan blir fort varm och riset kokt på ett snabbt och korrekt sätt. Bra kvalitet på den avtagbara innerpannan med non-stick beläggning. Varmhållningsfunktion och inbyggt skydd mot torrkokning. En plastsked och måttbägare medföljer i paketet. Grytan är utrustad med anti-glid fötter så att den står stadigt.

                 Tristar

                 Tristar Riskokare Rostfri 1,5 liter

                 Visa bäst pris

                 Mindre version av riskokaren ovan som rymmer 1,5 liter och lämpar sig bättre för mindre och medelstora hushåll. Även denna är på 900W så i jämförelse med storleken blir kokaren ännu kraftfullare. Stänger precis som storebror av något för sent i kokningen, vilket resulterar i marginellt överkokt ris.

                 Cuisinart

                 Cuisinart Riskokare 6 portioner

                 Visa bäst pris

                 Riskokare som också kan ångkoka samt tillaga soppa. Kapacitet 400g ris (6 personer) Kompakt rostfri designNonstick risbyttaAvtagbar ånginsats i rosfritt stålSlå automatiskt över till varmhållningsläge när tillagningen är klar Risbytta, ångkorg och lock kan diskas i diskmaskin

                 Wilfa

                 WILFA Steam’n’Rice Riskokare 1.8 L

                 Visa bäst pris

                 WILFA Steam’n’Rice Riskokare 1. 8 L från WILFA

                 Emerio

                 Emerio Riskokare Rostfri 1,0 lliter

                 Visa bäst pris

                 En lite mindre riskokare på 1,0 liter och endast 400W. Gör ok ris. Ganska standard i funktionalitet – automatisk avstängning, värmehållning, slev och mått ingår. Vackert ytterhölje i rostfritt stål.

                 Lékué

                 Lékué Sushiset

                 Visa bäst pris

                 Ett set med vår testvinnare fär microvågsugnar – Lékué. Paketet innehåller riskokaren, en större sked och en riktigt bra sushimatta av silikon för att forma maki. En smart och bra present till sushiälskaren.

                 Russell Hobbs

                 Russell Hobbs Riskokare Cook@Home

                 Visa bäst pris

                 Inkluderar en bricka för att ånga fisk och grönsaker. – 1. 8L kapacitet (10 koppar) – Borstat rostfritt stål hölje- Glaslock- Non-stick avtagbar skål- Automatisk håll varm funktion – Automatisk avstängning- Extra bricka för ångningkokning- Inkluderar spatel och mätningskopp – Avtagbar sladd för bordsservering- 700WMått BxHxD: 285x230x285Vikt: 2744g

                 OBH Nordica

                 OBH Nordica Riskokare 1800vit 6321

                 Visa bäst pris

                 Har kapacitet för 8 till 10 portioner. När riset är klart håller maskinens automatiska värmehållning det varmt. Non-stick belagd bunke som också är löstagbar. Riset bränner inte fast enkel rengöring. Glaslock med ångventil. Dubbla signallampor. Receptsamling, ångkokningsgaller, mätkopp och sked medföljer. Färg: vit.

                 Wilfa

                 Inari Riskokare RC-5S

                 Visa bäst pris

                 Riskokare med effektiv non-stick beläggning samt ångkokningsfunktion, varmhållningsfunktion samt löstagbar sladd för smidig förvaring. Kapacitet på 1 liter.

                 Severin

                 Severin RK 2425 3,0 liter

                 Visa bäst pris

                 Riskokare med en kapacitet på 3 liter från Severin på 650W med en LED display. Nonstick-belagd skål gör att de inte fastnar ris eller annat i botten. Det går även att ångkoka grönsaker eller vad man önskar samtidigt som du kokar ris då de ingår en ånginsats. Riskokaren är utrustad med en varmhållningsfunktion och är rostfri. Löstagbar sladd.

                 Russell Hobbs

                 Russell Hobbs Riskokare med Multifunktion 5L

                 Visa bäst pris

                 Russell Hobbs Riskokare med Multifunktion 5L från Russell Hobbs

                 Russell Hobbs

                 Russell Hobbs Riskokare med Multifunktion 5L

                 Visa bäst pris

                 Russell Hobbs Riskokare med Multifunktion 5L från Russell Hobbs

                 Tefal

                 Tefal Classic Riskokare Vit

                 Visa bäst pris

                 Tefal Classic Riskokare Vit från Tefal

                 Russell Hobbs

                 Russell Hobbs All in One Cookpot Riskokare med Multifunktion

                 Visa bäst pris

                 Russell Hobbs All in One Cookpot, Riskokare med Multifunktion från Russell Hobbs

                 Wilfa

                 WILFA Inari Riskokare 1L

                 Visa bäst pris

                 WILFA Inari Riskokare 1L från WILFA

                 Wilfa

                 WILFA Steam’n’Rice Riskokare 1.8 L

                 Visa bäst pris

                 WILFA Steam’n’Rice Riskokare 1. 8 L från WILFA

                 Mer om riskokare

                 Vad är en riskokare?

                 En riskokare är en simpel konstruktion med ett kärl som ställs på en värmeplatta i ett skyddat hölje. Tyngden av innehållet i kärlet aktiverar värmeplattan. För den som vill göra mer än att koka ris finns det flera råvaror och maträtter som man kan laga i en riskokare. Prova pasta, nudlar, potatis, grönsaker, grytor, gröt, omelett, äppelkaka, scones med mera. Undvik dock sådant som kan koka över. Viktigt att veta är att de flesta saknar värmereglage och är inställda på att koka ris.

                 Lämna en kommentar