Kategorier
Test

Salt- & Pepparkvarn

Det absolut viktigaste är att välja en kvarn som sitter perfekt i din hand och som maler jämnt och konsekvent.

Jennifer Jasinski, Kock

Vi har använt och fascinerats av bra pepparkvarnar under många år. Efter att ha testat över 40 salt och pepparkvarnar i detta stora test så råder det fortfarande ingen tvekan om vilken som är bäst i våra ögon. Vi är fullständigt övertygade om att Peugeot Paris är den bästa och mesta pepparkvarnen i världen. Den är lite dyrare än andra pepparkvarnar (dock inte med mycket), men du behöver nog aldrig köpa en annan kvarn. En bra pepparkvarn ska räcka livet ut, något som Peugeot cementerar med sin livstids garanti.

Pepparkvarnar kan kosta var som helst mellan 50 kr och 2500 kr, men vi valde att inte testa modeller modeller över 1000 kr (förutom salt och pepparkvarn set) eftersom de inte tycktes erbjuda något bättre än modellerna som kostar betydligt mindre.

De bästa [kvarnarna] har en mekanism gjord av stål eller keramik.

Christine McFadden, Pepparförfattare

Keramik är ett mycket hårt material och kan användas med salt. Stål, speciellt härdad stål, är mycket skarpt men kan inte användas med salt. Undvik mekanismer gjorda med plast eller i akryl, eftersom de är mindre starka och kan spricka – i värsta fall kan skärvorna hamna i maten.

Fler pepparkvarnar

Följande pepparkvarnar och saltkvarnar nedan vann inte något pris hos oss i just detta bäst-i-test. Vi listar dem dock här för att ge dig fler alternativ för köket och en mer komplett lista. Alla dessa pappar- och saltkvarnar fungerar dock fortfarande väldigt väl, så se om du kan hitta de som passar för just dig och ditt kök.

Vård och underhåll av pepparkvarnar

Lägg aldrig salt eller andra kryddor i din pepparkvarn. Detta är det absolut vanligaste felet vi ser och den vanligaste anledningen till att en pepparkvarn försämras över tid eller förstörs helt och hållet. Salt korroderar obehandlad metall, alltså metall som inte är specifikt förberett för använding av salt. Det finns speciella kvarnar för salt som ofta använder keramiskt eller behandlat rostfritt stål. (Tänk också på att du förmodligen inte behöver en kvarn för salt. Peppar drar nytta av att krossas för att släppa aromämnen som fastnar inuti, men salt smakar detsamma oavsett om det är fabriken eller krossat).

Du kan använda röda, rosa och gröna pepparkorn om du vill. Tillverkaren Peugeot har ett bra råd och en tydlig riktlinje för de användare som vill göra detta: blanda dem med svarta pepparkorn för att kvarnen ska hålla längre. Färgade pepparkorn har nämligen en tendens att tugga upp kvarnen eftersom de är förbehandlade. De har även ofta ett högre fuktinnehåll än svarta pepparkorn.

Intern rengöring av pepparkvarn

Följ alltid tillverkarens specifika instruktioner för intern rengöring. Dessa ska följa med en bra pepparkvarn. Tyvärr så skickar inte alla instruktionsboken på Svenska.

Om/när du får svårt att vrida vredet på din kvarn, lossa skruven på toppen av kvarnen (finns på alla bättre modeller), skaka kvarnen försiktigt men samtidigt ordentligt och vrid runt ett par gånger. Detta hjälper pepparkorn som möjligtvis sitter fast i mekanismen att passera ut från den.

Extern rengöring av pepparkvarn

Ställ aldrig en pepparkvarn i diskmaskinen. För extern rengöring, kräver de flesta pepparkvarnar bara en fuktig trasa för att torka rent. Med några av modellerna vi testade lade vi till en droppe av naturlig rengörare eller tvål när vi kände att vi behövde en extra boost för att få bort den oljiga resteren. Lägg aldrig i dem i diskmaskinen.

Om du har problem med att fylla din kvarn så prova att använda ett vikt bakplåtspapper som en tratt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *