Kategorier
Test

Glassmaskin

Vi har testat 20 handplockade glassmaskiner på den svenska marknaden 2018. Läs våra betyg på de 10 bästa och ta reda på vilken glassmaskin som blev bäst-i-test!

Vi har testat 20 glassmaskiner under 2018 och gett betyg till de 10 som var bäst. Vi har pratat med glassmakare, kockar och livsmedelsforskare och ätit mer hemmagjord glass än du skulle kunna tro. Då kvaliteten på glassmaskiner skiljer sig mycket beroende på prisklass så har vi utsett två tydliga vinnare i detta test: Lyxvarianten Gelato Chef 2200 från Nemox, och budgetvarianten Dolce Vita, även den från Nemox.

Italienska tillverkaren Nemox är verkligen kungen av gelattomaskiner, glassmaskiner och sorbémaskiner.

Det är inte konstigt att de två vinnarna kommer från Italienska tillverkaren Nemox. Nemox är verkligen kungen av gelattomaskiner, glassmaskiner och sorbémaskiner. Det italienska märket gör främst exklusiva maskiner som kostar över 2 000 kronor och ända upp till 20 000. Men deras utflykt till de billigare modellerna har gett oss dödliga en möjlighet att smaka på de italienska mästerverken som kan produceras ur Nanox maskinen.

Varför en glassmaskin?

En glassmaskin är inte ett livsviktig köksredskap att ha hemma för alla. Men om du älskar glass och gillar att experimentera med unika smakkombinationer, så är det viktigt. Älskar du glass så kan en glassmaskin tyckas oumbärlig – framför allt efter du ägt den ett tag. Vilken typ du ska köpa beror i stor grad på hur ofta du planerar att använda den och hur mycket du vill spendera.

Men varför behöver man en glassmaskin? Går det inte lika bra att röra ihop en smet och ställa den i frysen? Nej, det gör det inte. Det som händer om du helt sonika ställer glassmeten i frysen är att den skiktar sig, fryser ojämnt och inte blir glass. Iskristaller bildas i glassen, något som du säkert märkt på öppnade glassförpackningar som stått i frysen.

Glassen måste röras om under hela nedfrysningstiden. Det klarar man inte utan en glassmaskin (inte utan att bli extremt trött i armen i alla fall). Att stå och röra i 40-60 minuter i en allt trögare smet är det få som vare sig vill eller kan.

Olika typer av glassmaskiner

Fryst skål

Den vanligaste typen av glassmaskin som vi hittar i Sverige är mycket enkel. Den består av en skål med tunna väggar som ska placeras i frysen. Du fryser skålen utan glass i 8 till 24 timmar. Du lägger sedan skålen i en separat maskin som är kyld med is eller ibland med ett kylelement. Maskinen i sig innehåller alltså normalt inget kylelement. Därför gillar vi egentligen inte att kalla det för en maskin, utan det är mer som ett glassmakar-set.

Medan det här alternativet är budgetvänligt så innebär det en hel del manuellt arbete. Du behöver frysa skålen innan, du behöver själv göra is för isbadet osv. Sedan så tar glasskålen som ska frysas upp mycket utrymme i din frys – ofta fann vi att vi behövde rensa en hel hylla i frysen för att få plats. Du kan heller inte göra flera satser efter varandra, eftersom skålen behöver tid att frysa emellan omgångarna. Detta innebär att du bara kan göra 1 till 2 liter glass åt gången.

Kompressor

Den bästa typen av glassmaskin enligt oss är en glassmaskin med kompressor. En kompressor är en självkylande glassmaskin och är lättast av alla maskiner att använda och att tillverka perfekt glass med. Det krävs ingen större expertis och vana här, utan det är så enkelt som att lägga in ingredienser och trycka på en knapp. OK, inte riktigt så enkelt, men nästan.

Dessa maskiner kan vara mycket enkla, med bara några få knappar men de kan också vara mer avancerade med mängder av funktioner. Som vanligt med många typer av köksmaskiner så tenderar de allra mest komplicerade modellerna att övergå till någon slags multimaskin – dessa avråder vi från.

Om du är seriös om ditt glassmakande, så är det denna typen du ska köpa. Om du vill göra riktig gelato, så är en kompressor en absolut nödvändighet. Tänk dock på att priset för en glassmaskin med kompressor snabbt skenar iväg till astronomiska summor. Var smart när du väljer kompressormodell – oftast behöver du inte bry dig om alla olika funktioner, utan leta efter en gedigen modell med kompressor.

Isbad och salt

Den äldsta typen är en metod som också är den mest sparsamma (billigaste). Du sätter en burk fylld med glassingredienserna i en större hink som är fylld med is och salt – ett sorts isbad. Sedan rör du runt glassen kontinuerligt tills den blir kall. Vi säger kall för att glassen fryser aldrig riktigt med denna metod. Vissa maskiner är byggda kring detta uråldriga koncept och har då en motor som kan röra eller vända glassen.

Om du bara vill göra glass några fåtal gånger under sommarmånaderna så kan du testa denna metod helt utan att köpa en maskin. Använd en burk med tunna väggar, helst i aluminium. Metoden ger inte den bästa konsistensen men samtidigt är det ett enkelt och smidigt alternativ. Om du ska köpa en glassmaskin så rekommenderar vi dock inte denna typ.

Så utfördes testet

Den främsta uppgiften hos en glassmaskin är att producera krämig glass med få iskristaller.

Vi valde ut 20 av de populäraste modellerna hos Svenska butiker under början av 2018. Sedan började vi helt enkelt att tillverka glass. Massor av glass. Under nästan tre veckor gjorde vi glass – choklad och vanilj – samt gelato.

Den främsta uppgiften hos en glassmaskin är att producera krämig glass med få iskristaller. Ju snabbare blandningen fryser, desto mindre tid har iskristaller på sig att bildas. Det finns dock ingen magisk tid som du måste hålla dig under – du vill bara att glassen ska frysa så fort som möjligt. Det är därför glassmaskiner med kompressorer tenderar att göra lenare konsistens av glass – glassen saknar iskristaller för att den fryser mycket snabbt. Kompressorer snurrar och fryser glassen mycket snabbare än de som använder sig av förfrysta skålar eller glass och salt.

En bra kompressor maskin kan ha ett element som fryser ner till -35 °C som och kan behålla den temperaturen genom hela glassprogrammet. En maskin som använder en förfrusen skål blir successivt varmare under programmets gång eftersom glass-blandningen värmer upp den. Dessutom så kan din frys hemma inte nå ner till samma låga temperaturer som en kompressor.

De flesta modellerna i vårt test är av kompressortypen. Dessa modeller presterade även generellt glass av betydligt högre kvalitet – och vid våra blindtester var det ingen tvekan om vilken glass som var bättre.

Över en period av två veckor gjorde vi vanilj- och chokladglass och gelatto i varje maskin (och åt mer glass än vi någonsin trodde var möjligt). Vi har inte testat maskinerna för att göra fruktsorbé – detta kan vi möjligtvis lämna till ett annat test i framtiden.

So… Italian gelato. Take the deliciousness of a regular ice-cream cone, times it by a million, then sprinkle it with crushed-up unicorn horns.

Love & Gelato

Gelato måste röras om långsammare och vid en högre temperatur än vanlig glass för att bibehålla en fin kvalitet, vilket är en anledningen till att du helst bör använda en gelato-specifik maskin för uppgiften. Vad kan vi säga? Vi gillar glass, men vi älskar verkligen gelato!

Nog om allt generellt prat om glassmaskiner, glass och gelatto – och vidare till testresultaten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *