Kategorier
Test

Äggkokare

Äggkokaren är en bra pryl för dig som älskar ägg. Det kan även vara bra att ha om man ofta äter ägg på morgonen och har bråttom.

Vi har testat 16 äggkokare på den svenska marknaden med varierande resultat. Läs vilken som har bäst prestanda/pris, vilken som är lyxigast oavsett pris och vilken som blev bäst budgetval. Vi testar även en helt unik äggkokare som fungerar i micron.

Äggkokaren är en bra pryl för äggälskaren som vill ha något extra i köket och för dig som har bråttom och vill ha en snabb frukost. Den kan även vara bra att ha till hands när du vill bjuda på middag eller unna dig det perfekta ägget till vardags.

Förutsättningarna för vårt test av bäst äggkokare

  1. En äggkokare ska vara enkel att använda.
  2. En äggkokare ska tillaga perfekta ägg

I de flesta äggkokare placeras äggen i en hållare ovanför en bottenplatta med ett värmeelement. Du fyller sedan ett graderat mätglas och doserar utifrån hur du vill ha dina ägg kokta. Vissa speciella äggkokare har avancerade inställningar, medan andra kan pochera eller till och med tillaga ägg i microvågsugn.

Vattenmängden styr normalt om de blir lös-, medel-, eller hårdkokta ägg. Mycket vatten ger hårdkokta ägg och lite vatten ger löskokta ägg. De flesta äggkokare saknar automatisk avstängning, men när vattnet ångats upp piper alla utom en modell i vårt test för att signalera att äggen är klara. Med den medföljande pickaren, som oftast sitter under äggkokarens mätglas, sticker man ett litet hål i äggen för att skalen inte ska spricka under kokning.

Alla äggkokare vi testat är något sämre på lös- och hårdkokta ägg, men generellt är det ok resultat även med dessa. Löskokta ägg är svårare att få perfekta eftersom vitan precis ska ha vitnat medan hela gulan fortfarande är lös. Det är just detta flest äggkokare har svårt med. Till exempel får två äggkokare lägre betyg för att äggen är för lösa och två andra modeller för att äggen är för hårda. För flera av de äggkokare som vi testat och utelämnar från topplistan så spricker äggen ofta, trots att vi sticker dem.

Fler äggkokare

Äggkokarna nedan vann inte något pris hos oss i detta test. Vi listar dem dock här för att ge dig fler alternativ och en mer komplett lista. Alla dessa äggkokare kokar goda ägg och fungerar relativt bra, så se om du kan hitta en äggkokare som passar just dig och ditt kök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *